Kijevo

01 сеп

Kijevo

Kao i druga sela oko manastira Grnčarice, tako je i Kijevo svoje đake slalo u grnčarsku školu, sve do njenog ukidanja 1870. godine. Posle ovoga Kijevo i Dobrovodica, imaju zajedničku opštinu pa su zajedno pravili pokušaje, da dobiju i svoju školu. Nisu uspeli u tome, pa su oko 1890. godine, ova dva sela pošla, svako svojim putem, u borbi za dobijanjem svoje škole. Kijevci nisu mogli da podignu novu zgradu škole već su odlučili da kupe, za školu, kafanu Miladina Milojevića.
Škola u Kijevu je počela da radi 1. septembra 1892. godine. Nova školska zgrada podignuta je tek 1932. godine koja je i danas u upotrebi. Škola ima dve učionice, sobu za predškolce i stan za učitelja. U školskom dvorištu se nalazi još jedna zgrada u kojoj je kuhinja sa trpezarijom i pomoćne prostorije za odlaganje ogreva.
Dvorište je ukras sela jer se u njemu nalaze breze, jele, smreče, borovi, tuje, lipe i podseća na pravi mali park. U dvorištu se nalazi oko 320 sadnica sa 30 različitih vrsta drveća. Popločane staze vode do klupa, koje su okružene različitim vrstama baštenskog cveća. Malo dalje je kutak sa klackalicom, toboganom, vrteškom. Iza škole je asfaltno igralište za male sportove.

Škola u Kijevu ima četiri razreda, u kojima rade dva učitelja. Učiteljica Svetlana Milojević vodi prvi i treći razred u kome je, školske 2007/08. godine, 7 učenika. Učiteljica Mira Jankoski vodi drugi i četvrti razred i ima 9 učenika. Kijevski đaci su dobri, vredni i na najbolji način svedoče o školi u Kijevu.
Kroz školu u Kijevu su prošle generacije učenika a sa njima su radili mnogobrojni prosvetni radnici: Rista Stefanović, Vladislav Novaković, Sima Jevrić, Joksim Vasović, Toma Kostić, Sava Živković, Draginja Manojlović, Olga Ružić, Gvozden Stanić, Radivoje Petrović, Učitelj Laza Živković i učiteljica Slavka Živković, Ljubodrag Glišić, Marija Glišić, Zora Milojević, Suzana Dimitrijević, Jankoski Mirjana i Svetlana Milojević.

Slične vesti