Crni Kao

01 сеп

Crni Kao

Crni Kao – malo naselje na talasastom zemljištu na desnoj obali donjeg toka reke Lepenice, postalo je krajem devedesetih godina XVII veka. Kao malo naselje Crni Kao se vrlo sporo razvijalo u kulturnom životu. Do oko 1893. godine, nije imao školu već su deca pohađala školu u Batočini. Bio je veliki broj nepismenih. U selu se teško širila prosvećenost.

1895. godine u kući Miloša Markovića otpočela je sa radom škola. Upisano je 40 đaka u I razred, 5 u II , 5 u III i 2 u IV razred. Prvi učitelj je bio Vitomir Jelisijević. Škola je redovno radila. Učitelji su se vrlo brzo menjali jer je Crni Kao bio ”zabačeno” mesto.
Za vreme Prvog svetskog rata škola nije radila jer je učitelj bio na Solunskom frontu. U zgradi je smeštena Opština.
Posle Prvog svetskog rata škola je otpočela sa radom i učitelj Dimitrije Natević ubeđuje ljude da deca moraju redovno da pohađaju školu i u tome je i uspeo. I za vreme Drugog svetskog rata škola je radila. Posle rata škola je premeštena u novi sagrađeni dom i imala sve uslove za rad.

Nova školska zgrada u kojoj škola i danas radi sagrađena je 1985. godine.Škola ima dve lepo uređene učionice, školsku kuhinju sa trpezarijom, nastavničku kancelariju i toalet. Škola ima centralno grejanje. Do 2005. godine u školi je radilo dva učitelja, zatim se smanjio broj učenika i u školi je radio jedan učitelj sa 12 učenika. Školske 2008/2009. godine broj učenika se povećao i ponovo rade dva učitelja sa po dva razreda.
U školskoj zgradi radi i predškolsko odeljenje.

Slične vesti