Aktuelno

29 апр

Виртуелна посета ,,ВИП“ компаније поводом Међународног дана девојчица

Међународни дан девојчица у свету обележава се 23. априла. Република Србија је озваничила тај датум пре десетак година, када је отпочела и једна нова друштвена етапа, нарочито важна за жене.

Међународни дан девојчица, већ другу годину заредом, обележава се и у нашој школи. Обележавање овог дана постало је традиција. Наиме, пракса је да девојчице посете неку од ИКТ компанија и на тај начин обогате своје знање бројним новинама и предностима таквог начина пословања и функционисања. У оквиру посете, ученицама се представљају успешне пословне даме, које се налазе на водећим позицијама компанија. Циљ је да се на такав начин промовише значај и улога жена у друштву, али и шире, њихов утицај на развој и пословање једне компаније. Ученице седмог и осмог разреда тако бивају мотивисане и подстакнуте на један посебан начин пословним, али и животним причама ових успешних жена. Ове године, услед новонастале ситуације, нисмо били у прилици да лично посетимо компанију, али посета, свакако, није изостала.

Захваљујући Удружењу пословних жена Србије (УПЖ), 28. априла у 16. 30 часова, организована је виртуелна посета компаније ,,ВИП мобил“ за десет ученица седмог и осмог разреда наше школе. Посета се одвијала преко ЗУМ платформе, путем које су се ученицама обратиле две важне и значајне представнице испред „ВИП“ компаније, Бранка Пудрља Дурбаба, главни директор за тржиште ,,ВИП“ мобилне мреже и Лариса Гризило, главни директор људских ресурса и комуникација ,,ВИП“ компаније.

Разговор са представницама компаније текао је спонтано и био је веома успешан, на огормно задовољство и девојчица, али и представница компаније, као и чланица УПЖ-а. Промоција предузетништва и већег присуства жена у ИKТ сектору, као и охрабривање девојчица да се у свом професионалном опредељењу окрену што више овим областима била је, на неки начин, и порука па и закључак разговора.

Ученице су добиле одговоре на сва постављена питања, похваљене су за свој ангажман, учешће и добро осмишљена питања. На велико задовољство организатора и нас учесника, можемо закључити да овакви сусрети путем немају цену и да нам интернет и познавање ИКТ- а заиста отвара сва врата.

Велику захвалност дугујемо представницама Удружења пословних жена Србије. Наше ученице присуствовале су догађају, уз подршку наставнице Марије Милојевић и наставника Марка Илића, који су испратили догађај.

Нека од питања ученица:

 1. Шта је то што особа, која би желела да се бави ХР-ом, треба да поседује? На чему треба да ради, шта да унапређује?
 2. Kако изабрати право занимање, ако имамо интересовања за различите ствари?
 3. Да ли Вам је живот због такве врсте посла лакши? Да ли често путујете у друге земље?
 4. Kоје су добре стране посла којима се Ви бавите и шта Вам је тај посао донео, а шта одузео?
 5. Шта сматрате својим највећим досадашњим успехом и због чега ?
 6. Kако видите себе за 5 година?
 7. Опишите свој посао кроз једну реч. Kоја реч карактерише Ваше занимање?
 8. Kаква је псловна будућност у Србији? Мислите ли да ће будућност компанија бити заснована на женама и зависти од жена?
 9. Kоја је то женска особа која Вас лично мотивише и којој се дивите? Мислим на неку историјску личност, книжевни лик… Ко је Ваш узор?
 10. Kако проводите своје слободно време ? Да ли сте у току свог школовања ишле на нека такмичења, ако да, из којих предмета ?
 11. Да ли се у вашем послу или у било ком другом послу више исплати таленат и способност или труд и жеља?
 12. Да ли организујете ,,Дане отворених врата” у Вашој компанији?
 13. Kоје су добре стране посла којима се Ви бавите и шта Вам је тај посао донео а шта одузео?

Slične vesti