Aktuelno

16 окт

Обележавање 16. октобра – Светског дана здраве хране

Светски дан здраве хране – 16. октобар обележен је у нашој школи разним активностима.
За ученике од петог до осмог разреда организовано је предавање на тему ,,Здрава исхрана“. Ученицима су о здравој исхрани, пирамиди исхране, важности планирања здравог оброка, изгледу тањира, исхрани по принципу шаке, значају воде, новој пирамиди исхране која садржи физичку активност, пропорционалност, умереност, разноврсност, говориле: наставница биологије Лелица Николић и ученица 8/2 Мина Петковић.
Ученике су упознале и са неправилностима у исхрани ученика као и препорукама за исхрану адолесцената. Присутни ученици су говорили и о својим навикама у исхрани.
Ученици су имали прилике и да погледају видео запис о заступљености шећера у свакодневној исхрани човека и заправо колико скривених шећера уносимо у свој организам конзумирајући пецива, брзу храну, слаткише и газирана пића.
Ученик 8/2 Вук Ђиновић, члан подмладка Црвеног крста школе је одржао предавање за ученике првог и другог разреда у боравку. Приказао им је прикладну презентацију и говорио о значају здраве исхране, да ученици треба да уносе у свој организам што више воћа, поврћа, интегралних житарица, млечних производа и најздравији напитак- воду. Избалансирану исхрану треба да прати и умерена физичка активност.
Ученици другог, трећег и четвртог разреда су припремили у атријуму школе ,,Сајам здраве хране.“ Свако одељење је имало свој лого у складу са догађајем који смо обележавали. Гости Сајма су били ученици првог разреда. Штандови су били шарени и разнолики баш као што треба да буде и наша исхрана.
Било је свега – воћа, поврћа, интегралног пецива, пита, џемова, слатка, зимнице и прелепих воћних аранжмана. За ученике је било право уживање јер су дегустирали све изложено.

Извештај урадила: Виолета Проданић, педагог школе

Slične vesti