Aktuelno

31 окт

Наша школа свечано обележила Ослобођење Баточине у Првом и Другом светском рату

„Завичај је онај крај који увек осећаш негде дубоко у себи. Заузима посебно место негде у твом телу и души. Најчешеће га сместиш тик испод срца и он ту ћути. Храни се откуцајима твог срца и тако се одржава у животу. Завичај не може да нестане из твоје главе или твојих мисли, јер није нешто што је пролазно и небитно за тебе самог. Он је толико туђ да је твој и толико је само твој да је туђ. Носиш га са собом као слику драге особе. Он је део тебе. Ти си целина са њим.“

Данас, у нашој школи одржан је Јавни час историје и српског језика, у реализацији ученика виших разреда, наставница историје Марије Караић и Александре Младеновић, као и наставница српског језика: Иване Ђуричковић, Марије Михајловић, Душице Стојановић, Славке Мораче и Марије Милојевић.

Повод данашњег окупљања било је обележавање важних датума у Првом и Другом светском рату,  28. октобра 1918. и 24. октобра 1944. године, тј. дана када је Баточина ослобођена. Уједно, то је био и циљ овог часа.

Захваљујући богатој грађи нашег колеге, историчара Марка Станојевића, отргнута су од заборава поменута имена наших мештана, који су дали свој живот у ратовима, како би Баточина била ослобођена од окупатора. Слава им и хвала!

Талентовани и вредни ученици извели су задивљујуће перформансе, остављајући присутну публику без речи, чак и у сузама. Свечани програм представља вид захвалности прецима и тежњу да се сачува успомена на њих.

Уверени смо да ће Баточина, захваљујући овим генерацијама, имати светлу будућност и да ће сви страдали у овим ратовима бити дуго помињани под окриљем својих потомака.

Стиховима Ђорђа Балашевића ученици наше школе завршили су данашњу пригодну свечаност, а нама, одраслима, упутили су јасну и јаку поруку: „Само да рата не буде!“

Slične vesti