Aktuelno

26 сеп

ЕВРОПСКИ ДАН ЈЕЗИКА – 26. септембар 2019. године

На иницијативу Савета Европе, Европски дан језика се прославља 26. септембра сваке године од 2001. – у сарадњи са Европском комисијом. Ове године, наша школа се приредбом поводом Европског дана језика, придружила хиљадама школа у шезедесет различитих европских земаља и тиме наставила деценијску традицију обележавања дана језичке разноликости, међукултуролошког разумевања, вишејезичности и промоције богатог културолошког наслеђа земаља европског континента. 2019. година представља међународну годину аутохтоних језика, тако да је главна тема наше приредбе била, заправо, борба за очување језика који одумиру.

Велики број посетилаца, родитеља, наставника и ученика упознала се са културом и језиком многих европских народа, обилазићи занимљиве штандове које су осмислили и припремили ученици виших разреда заједно са својим наставницима страног језика. На штандовима, који су заправо мини ризнице богатог културолошког наслеђа земаље које представљају, може се добро забавити, информисати и научити кроз разноврсне језичке игре, главоломке, брзалице и уз све то засладити неким од традиционалних колачића или пића. Ученици су дочарали и приближили посетиоцима културу Енглеске, Француске, Италије, Русије, Шведске, Шкотске кроз њихове знаменитости, чувене симболе, попут Биг Бена, Колосеума, Бундестага, занимљивих обичаја и празника. Све ово је употпуњено веселом атмосфером са пуно песме и игре, и неодољиви мафини који су припремили ученици по правом америчком рецепту.

Приредбу су отворили малишани, ученици другог разреда издвојеног одељења у Бадњевцу. Наши мали рокери су уз песму Елвиса Прислија одушевили публику и наговестили добро дружење и забаву до краја приредбе. Водитељи су кроз занимљив и шаљив дијалог најављивали наредне тачке и притом забављали публику различитим занимљивостима о језику. Уследила је додела диплома и награда ученицима од трећег до седмог разреда, који су на школском такмичењу из енглеског језика освојили једно од прва три места. Дипломе и књиге је ученицима уручио руководилац Стручног већа страних језика, професор енглеског језика Бојан Илић. Шаљивим рецитацијама Лисац Фокс и Бик Бул, представили су се ученици Огњен Ђорић и Милија Аранђеловић из Жировнице. Програм је настављен рецитацијом на немачком језику. Ученица VI-3, Милица Марковић представила се песмом Herbstlied, након чега су наши најмлађи, прваци из Бадњевца, Милатовца, Црног Кала и Кијева играли уз мелодију дечијих песмица Baby Shark и Hello. Преко дечијих песмица до модерног звука, публика је уживала у ритму хип хоп музике и плеса ученица VI-1. Уследиле су рецитације на енглеском језику, Jabberwocky, коју су извеле ученице седмог разреда из Бадњевца, као и на немачком, Bruderchen, komm tanz mit mir, ученица Кристина Миленић из Брзана. Ове године, посветили смо велику пажњу руском и српском језику и култури, а у томе су нам помогли ученици од првог до четвртог разреда из Брзана, песмом Помагатор. Ученице VI-1, Емина Благојевић и Анђелија Костић су на веома изражајан начин приближиле песму Домовина публици, која није могла да остане равнодушна. Након рецитације на немачком Deutsche Sprache, schwere Sprache, ученица осмог разреда, уследио је хорски наступ ученика четвртог разреда и уз песму Eternal love и јединство три језика српског, италијанског и енглеског привели нашу приредбу крају. Како бисмо очували нашу традицију и културу, на сцену је ступила фолклорна трупа наших ученика и уз велико одушевљење, клицање и игру поздравила све посетиоце и пожелела све најбоље до следећег виђења.

Приредба је успешно одржана и за то су заслужни сви чланови Стручног већа за стране јзике, Марија Јовић Стевановић, Наташа Васић, Марина Богдановић, Снежана Голубовић, Сара Топаловић, Катарина Басарић, Маја Лакетић и Марија Радић. Велики допринос дали су и наставник ликовне културе Дарко Димитријевић, професор српског језика Биљана Мрдаковић, као и професор разредне наставе Лидија Станковић.

Slične vesti