Aktuelno

02 сеп

Evropski dan jezika 2015.

Želeći da očuva veoma bogatu baštinu Savet Evrope doneo je odluku da se od 2001. godine 26. septembar obeležava kao Evropski dan jezika.

Ovaj izuzetno značajan dan postao je tradicija u našoj školi, jer ga obeležavamo više od jedne decenije. Ove godine je program proslave bio najsadržajniji do sada i uključio je veliki broj učenika, nastavnika i njihovih aktivnosti.

Tradicionalnoj priredbi po prvi put prethodila je izložba štandova, na kojima su predstavljene različite evropske zemlje, njihova kultura, znamenitosti i jezici. Učenici viših razreda su uz pomoć nastavnika stranih jezika na štandovima predstavili Englesku, Nemačku, Francusku, Švajcarsku, Italiju i Austriju, na kojima su posetioci mogli da se informišu o spomenutim zemljama, dobiju zastavice, uče poslovice i isprobaju tradicionalne specijalitete. Vizuelnom identitetu štandova veliki doprinos dao je i nastavnik likovne kulture Darko Dimitrijević.
Učenici četvrtog razreda su sa učiteljicom Milijanom ukazali na značaj očuvanja srpskog jezika i kulture, a njihov štand obilovao je specijalitetima iz različitih krajeva naše zemlje, te je tako privukao i najveću pažnju najmlađih posetilaca.

Priredbu su otvorili naši najmlađi učenici, prvaci. Una Milentijević pevala je pesmu iz crtanog filma ,,Frozen”, uzvokalnupodrškuučenica II/1 i koreografiju učenika I/1, maskiranih u 20 simpatičnih Olafa.

Usledilo je izražajno i zapaženo recitovanje na nemačkom i engleskom jeziku, učenika 6. i 8. razreda, a kratkim skečom učenici iz Brzana dočarali su nam mitološka stvorenja i ispričali kratku priču o svakom od njih.

Da je učenje pomoću muzike jedan od najboljih načina da se usvoji strani jezik. pokazale su i učenice Teodora Dimić i Aleksandra Milovanović izvođenjem pesme ,,Someone like you” koju originalno izvodi popularna Adel, dok je učenica Marija Petronijević svojim izuzetnim glasom dočarala pesmu na nemačkom,,Vergessenzuvergessen”.

Koliko je važno poznavanje stranih jezika u svakodnevnim situacijama, pokazali su nam članovi dramske sekcije naše škole u saradnji sa nastavnicom Anđelkom Janković, skečom koji na šaljiv način govori o nevoljama koje vas mogu snaći, ako niste dobar i vešt poznavalac stranih jezika. Ovaj skeč privukao je veliku pažnju publike, koja je ove godine bila možda i najbrojnija do sada. Osim učenika, nastavnika, direktora i ostalih zaposlenih u školi, među publikom bilo je i dosta roditelja, a svojom posetom čast su nam ukazali i učenici srednje škole u Batočini, koje su organizovano sa svojim profesorima srpskog i stranih jezika došli da nas podrže.

Slične vesti